
Addendum to OPM Guidance for Administrative Furloughs 

February 20, 2013 

 

Guidance on Overtime Pay and Credit Hours for  

Employees Affected by an Administrative Furlough 

 

In the Guidance for Administrative Furloughs, we are adding new Questions D.4., D.5, and D.6. 

in section D (Pay) as follows: 

 

4. May Federal agencies require employees who are placed on administrative furlough for 

all or part of their basic workweek to work hours outside the basic workweek?   

 

A.  Yes.  An agency may assign work during hours outside the employee’s basic workweek, 

subject to any applicable agency policies or collective bargaining agreements.   

 

Employees are only in furlough status for designated furlough hours.  Furlough status means 

the employee is placed in nonpay, nonduty status for certain hours within the employee’s 

tour of duty established for leave usage purposes (i.e., the tour of duty for which absences 

require the charging of leave).  Thus, for full-time employees with a 40-hour basic 

workweek, furlough hours must be within the 40-hour basic workweek.  For part-time 

employees, furlough hours must be within the employee’s part-time basic workweek based 

on the part-time tour of duty established for leave usage purposes.  For employees on an 

uncommon tour of duty established under 5 CFR 630.210, furlough hours must be within the 

uncommon tour of duty.  (See Question L.3.)   

 

Note:  During a shutdown furlough in response to a lapse in appropriations, an agency may 

not allow an employee (unless the employee is excepted or exempt from furlough) to perform 

work outside his or her basic workweek because it would create a budgetary obligation 

before an appropriation is made, which is barred by the Antideficiency Act (31 U.S.C. 1341 

et seq.). 

 

5. How are employees compensated when they are required to work hours outside a basic 

workweek in which they have been furloughed?   

 

A.  Employees who are required to work hours outside of a basic workweek during which 

they have been furloughed are compensated with their rate of basic pay if overtime 

thresholds have not been met, and/or with overtime pay or compensatory time off in lieu of 

overtime pay, as appropriate, once the thresholds have been met.  Normally applicable 

overtime rules apply.  Most employees are subject to a 40-hour weekly overtime threshold 

and an 8-hour daily overtime threshold.  Leave without pay hours (such as furlough hours) do 

not count as hours of work in applying overtime thresholds.     

 

As provided by 5 CFR 550.112(d)(1), an employee’s hours of work outside of his or her 

basic workweek, but occurring in the same administrative workweek as furlough hours, must 

be substituted for furlough hours in pay computations, as long as the hours of work outside 

the basic workweek do not qualify for an overtime rate on the basis of exceeding 40 hours in 
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a workweek.  (Note:  For hours that qualify for an overtime rate on the basis of exceeding 8 

hours of work in a day, this substitution rule does not apply.)  Those substituted hours are 

paid for at the rate applicable to hours in the employee’s basic workweek.  After all furlough 

hours during the employee’s basic workweek are substituted for, any remaining hours of 

work are overtime hours on the basis of exceeding 40 hours in a workweek.   

 

Similarly, as provided by 5 CFR 550.112(d)(2), an employee’s hours of work outside of his 

or daily tour of duty, but in the same workday as furlough hours, must be substituted for such 

furlough hours in pay computations.  Those hours are paid for at the rate applicable to the 

employee’s daily tour of duty.  After all furlough hours during the employee’s daily tour of 

duty are substituted for, any remaining hours of work are overtime hours on the basis of 

exceeding 8 hours in a workday (for employees subject to the 8-hour daily overtime 

threshold). 

 

The substitution rule in 5 CFR 550.112(d) does not change an employee’s basic workweek or 

daily tour of duty.  The hours worked outside the employee’s basic workweek or daily tour of 

duty are substituted for the purpose of pay computations.  Under the rule, substituted 

hours are paid at the rate “applicable to” hours in the basic workweek or daily tour of duty, 

even though the hours were worked outside those periods.  This rule simply recognizes that 

leave without pay hours (such as furlough hours) do not count toward weekly and daily 

overtime thresholds.    

 

Examples 

 

For purposes of these examples, an employee with a Monday–Friday, 8-hour per day work 

schedule is required to work overtime in a workweek during which he or she also has 1 day 

(8 hours) of designated furlough time off.  (As described in Question L.1., agencies have 

discretion to implement an administrative furlough to best absorb budget reductions over the 

course of the fiscal year and do not need to follow the same procedures.) 

 

 Example A.  An employee is furloughed for 8 hours on Monday, works 8 hours per day on 

Tuesday–Friday, and is required to work 4 hours on Saturday. 

 

The 4 hours of work on Saturday are substituted for 4 of the furlough hours on Monday and 

paid at the rate applicable to the employee’s basic workweek (i.e., basic rate), consistent with 

5 CFR 550.112(d)(1).  The employee cannot receive overtime pay, or compensatory time off 

in lieu of overtime pay, for the 4 hours of work on Saturday. 

 

 Example B.  An employee is furloughed for 8 hours on Monday, works 8 hours per day on 

Tuesday–Friday, and is required to work 4 additional hours on Friday evening after 

completing his 8-hour daily tour of duty. 

 

The additional 4 hours of work on Friday evening are beyond the 8-hour daily overtime pay 

threshold and the employee is entitled to an overtime rate for those hours based on 5 U.S.C. 

5542(a).  The substitution rule in 5 CFR 550.112(d)(1) bars paying an overtime rate for 

substitutable hours outside the basic workweek “on the basis of exceeding 40 hours in a 
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workweek.”  However, the 40-hour overtime pay threshold is not the basis for paying an 

overtime rate for the 4 additional hours of work on Friday evening.  Since the 8-hour 

overtime pay threshold is being used, those 4 hours are not substituted for the Monday 

furlough hours in pay computations; thus, an overtime rate applies.  If appropriate, the 

employee may receive compensatory time off in lieu of overtime pay for the 4 additional 

Friday hours under the normal rules governing compensatory time off.   

 

 Example C.  An employee is furloughed for 8 hours on Monday and works 8 hours per day 

on Tuesday–Friday.  The employee is required to work 4 hours on Monday evening during 

hours outside of his daily tour of duty.   

 

For purposes of pay computations, the 4 hours of work on Monday evening are substituted 

for 4 hours of furlough time off taken during the employee’s daily tour of duty on Monday 

and paid for at the rate applicable to the employee’s daily tour of duty (i.e., basic rate), 

consistent with 5 CFR 550.112(d)(2).  The employee cannot receive overtime pay, or 

compensatory time off in lieu of overtime pay, for the 4 hours worked on Monday evening 

because the hours are not overtime hours. 

 

Note 1:  The above scenarios assume the employee’s administrative workweek and workdays 

are based on calendar days.  The administrative workweek can be based on any 24-hour 

period.  (See 5 CFR 610.102.)  That would affect application of 5 CFR 550.112(d), which is 

based on the applicable “administrative workweek” and “workday.” 

 

Note 2:  For employees on flexible or compressed work schedules, the “basic work 

requirement” is generally equivalent to the “basic workweek.”  However, no hour within the 

basic work requirement can be an overtime hour, even if those basic work requirement hours 

exceed 8 hours of work in a day or 40 hours of work in a week.  For example, if an employee 

on a flexible or compressed work schedule has a 9-hour basic work requirement on a given 

day, only hours of work outside the 9-hour basic work requirement could be overtime hours.  

In other words, while hours of work (including any paid time off but excluding hours in 

nonpay status) within the basic work requirement count as hours of work in applying the 8-

hour daily and 40-hour weekly overtime thresholds, only hours of work outside the basic 

work requirement may receive an overtime rate.  Hours outside the daily or weekly basic 

work requirement are substituted, as appropriate, for furlough hours under the rules in 5 CFR 

550.112(d).  For example, if an employee is placed in furlough status during a 9-hour daily 

basic work requirement and works 4 hours outside the basic work requirement on that same 

day, those 4 hours would be substituted and paid at the rate for basic work requirement hours.  

An employee on a flexible work schedule may have the option to earn credit hours by 

working hours outside the basic work requirement.  The rules governing credit hours remain 

applicable in the context of an administrative furlough.  See Questions C.4., D.6., and E.1. 

for additional information on earning and using credit hours.      
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6. May an employee on a flexible work schedule earn credit hours by working during a 

week or on a day when the employee is furloughed? 

 

A.  During a week or on a day when an employee is furloughed during certain basic work 

requirement hours, the employee may earn credit hours by electing to work in excess of his 

or her basic work requirement, subject to all legal requirements and applicable agency 

policies or collective bargaining agreements.  An employee may not earn credit hours by 

working during designated furlough hours within the employee’s basic work requirement. 

(See Question C.4.)  Also, an employee may not use previously earned credit hours during 

furlough hours.  (See Question E.1.) 

 

The substitution rule in 5 CFR 550.112 may not be applied to credit hours—that is, the rule 

cannot be used to convert earned credit hours into paid hours that substitute for furlough 

hours in pay computations.  


